Wolffensperger gaat federatie en Burafo leiden

Gerrit-Jan Wolffensperger wordt de nieuwe voorzitter van de Fotografenfederatie én van Burafo. De besturen van beide organisaties kiezen daarmee voor een hechtere samenwerking. De federatie is de overkoepelende organisatie van de beroepsverenigingen BFN, GKf, NVF, PANL en SVFN. Burafo beschermt en handhaaft voor fotografen vooral de auteursrechten
De positie van de koepelorganisatie staat onder druk vanwege het vertrek eerder dit jaar van de NVF (fotojournalisten) uit het auteursrechtenbureau Burafo. De NVF koos voor een nauwere band met de journalistenvakbond NVJ en de daaraan gelieerde stichting Nieuwswaarde die de auteursrechten van journalisten behartigt.

Wolffensperger was tot voor kort voorzitter van de raad van bestuur van de NOS. Op het moment verricht hij onder meer advieswerk op mediagebied voor regeringen in Oost-Europa. Hij adviseert ook enkele Haagse ministeries.

Op fotogebied bekleedt hij de functie bestuursvoorzitter van World Press Photo. Tot aan de vorming van het Nederlands fotomuseum had hij een zelfde functie bij het Nederlands Foto Instituut.

Wolffensperger, doelend op de vakverenigingen van fotografen: ‘Het is een lastig veld. Ik ga er met frisse moed tegenaan. Veel kan ik er nog niet over zeggen, maar het ligt zeker in de bedoeling om de samenwerking te intensiveren.’

Eerder op PhotoQ:
Ruud Taal stapt op als voorzitter Federatie
NVF stapt uit Burafo