Wolffensperger leidt jury Dutch Doc Award

De jury van de Dutch Doc Award staat dit jaar onder leiding van Gerrit Jan Wolffensperger, eerder onder meer bestuursvoorzitter bij World Press Photo en NOS. De andere juryleden zijn François Hebel (directeur fotofestival Arles), Azu Nwagbogu (directeur festival lagos Photo), Frits Gierstberg (hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum) en de fotografen Dana Lixenberg en Anna Fox.
De jury moet een selectie maken uit de longlist, die is samengesteld door zeventien deskundigen uit het fotografieveld. Er worden zes projecten gekozen. Deze projecten worden vanaf 25 april tentoongesteld in het Tropenmuseum Amsterdam. Een ervan wint de Dutch Doc Award, ter grootte van 20 duizend euro.

De onafhankelijke stichting die de Dutch Doc Award organiseert, heeft een nieuw bestuur. Voorzitter is Hans Laroes, oud-hoofdredacteur van NOS Nieuws. Overige bestuursleden zijn Anne van der Zwaag, cultureel ondernemer en curator bij het Fotomuseum in Rotterdam. Henk Wildschut, fotograaf, winnaar van de Award in 2011 en Mirjam Bekker-Stoop, oud-directeur van de ANP Foundation. De stichting wordt gesteund door het Mondriaan Fonds.

Het Tropenmuseum zal dit jaar meer dan ooit de schijnwerper richten op documentaire fotografie. Vanaf 25 april is niet alleen de shortlist van de Dutch Doc Award te zien, maar ook de expositie This is Me! Dit is een coproductie van stichting Dutch Doc Photo en het Tropenmuseum waarbij ruim vierhonderd vmbo- en mbo-leerlingen hun eigen leven hebben gedocumenteerd. Een derde tentoonstelling is het resultaat van een fotografie opdracht die het Tropenmuseum met ingang van 2013 jaarlijks verstrekt. Fotograaf Anoek Steketee en journalist Arnold van Bruggen belichten een Indonesische subcultuur waarbij jongeren de koloniale tijd laten herleven in rollenspellen en verkleedpartijen.

www.dutch-doc.nl