World Press leert Tanzaniaanse fotografen journalistiek te werken

Na een periode van twee keer tien maanden heeft World Press Photo (WPP) met met de steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen week een educatief programma in Tanzania succesvol afgerond. Hieronder het verslag van WPP-medewerkster Danielle van Essen
Het gebruik van fotografie in de Tanzaniaanse kranten is beperkt. Buiten het plaatsen van statische portretfoto’s wordt sporadisch een nieuwsfoto geplaatst. Voor een land waar het analfabetisme vrij hoog is, is het juist belangrijk dat het nieuws in beeldvorm gebracht wordt. Maar de opleidingen die fotografen in Tanzania kunnen volgen, zijn helaas niet gericht op fotojournalistiek. Veel fotografen verdienen hun geld met het maken van bruiloftsreportages en pasfoto’s voor officiële documenten. Daarnaast schieten ze af en toe ook wat foto’s voor de lokale krant.

Om hier verandering in te brengen, heeft World Press Photo samen met de lokale organisatie Flame Tree Media Trust in Dar Es Salaam een 10 maanden durend programma opgezet, waarin fotografen visuele, technische en journalistieke aspecten van het vak leren. Met behulp van een lokale trainer leren de fotografen onder andere hoe ze emotie in portretten vastleggen, op het nieuws in kunnen spelen of het dagelijks leven van een individu of groep mensen in de vorm van een beeldverhaal kunnen weergeven. Uit het internationale netwerk van fotojournalisten heeft World Press Photo tussentijds ervaren fotografen gevraagd om het werk te beoordelen.

In augustus 2005 is de eerste groep van zeven fotografen geslaagd, zij zijn inmiddels als nieuwsfotografen aan de slag voor lokale kranten. Hoofdredacteur Theophil Makunga van The Citizen heeft momenteel twee fotografen in dienst die vorig jaar deelnamen aan het programma. Hij is verrast en blij met het hoge niveau waarop de fotografen inspringen op het nieuws. De covers van zijn krant worden dan ook vaak gesierd met beeldmateriaal van deze fotografen.

Bij de eindexamens twee weken geleden, waar de Peruaanse AFP fotograaf Chris Bouroncle en de Zuid-Afrikaanse Reuters fotograaf Juda Ngwenya de portfolio’s en last-minute opdrachten van de deelnemende fotografen beoordeelden, zijn vier van de zeven fotografen geslaagd. Twee hebben een herkansingsopdracht gekregen, die momentaal nog gaande is. Ambassadeur Karel van Kesteren van de Nederlandse ambassade in Dar Es Salaam reikte op 22 juni de certificaten uit aan de deelnemers van het laatste programma.

Na de afronding van dit programma stopt de steun van World Press Photo in Dar Es Salaam. Flame Tree Media Trust gaat als zelfstandig opleidingsinstituut verder en World Press Photo richt zich op nieuwe locaties, waaronder Colombia, Egypte, Ethiopië, Filippijnen en Iran.