Juryvoorzitter Elisabeth Biondi maakte het met haar aankondiging op de persconferentie erg spannend, wat aansloot bij het gezoem vooraf in de wandelgangen dat er nu iets heel bijzonders was gekozen, maar de winnende foto van World Press Photo is dit jaar een beeld dat prima past in de traditie van deze wedstrijd: een oorlogssituatie met compassie. Gewoon helemaal goed, zeg maar.
Biondi over het winnende beeld van AP-fotograaf Jean-Marc Bouju (‘Iraakse man troost zijn zoon in een hergroeperingscentrum voor krijgsgevangenen, Najaf, Irak, 31 maart 2003’): ‘Toen we als jury begonnen vroegen we ons af of de winnaar over oorlog moest gaan, over Irak. En we zeiden: misschien, mogelijk, waarschijnlijk… Oorlog brengt wreedheid, maar ook medemenselijkheid. In eerste instantie is de winnaar misschien simpel, maar bij langer kijken zal hij complexer blijken. Het gaat over wat oorlog teweeg brengt. Het gaat niet om de aggressor, niet om het slachtoffer. Het gaat over liefde, hoe oorlog het leven op zijn kop zet. Over hoe mensen met elkaar omgaan in een oorlog. We hebben een symbolische foto gekozen.’
Onder de overige prijswinnaars zijn twee Nederlandse fotografen: Zilveren Camera-winnaar Jerry Lampen (Reuters) met een eerste prijs in de categorie General News Singles – een foto van een door troostende vrouwen omringde weduwe in de Gaza-strook – en Jan Banning krijgt een eerste prijs in de categorie Portraits Stories – een serie over Indiase bureaucraten, gemaakt voor M van de NRC. De Ierse fotograaf Seamus Murphy won in dezelfde categorie de derde prijs met een serie over kind-evangelist Nezarreth Castillo, gemaakt voor het AD Magazine.
Zie eerder bericht op PhotoQ: Groter aanbod door digitaal inzenden
Effe snel door 21 prijswinnaars bladeren kan met de slideshow onder op de voorpagina van de Volkskrant.
Alle prijswinnende foto’s zijn te bekijken bij World Press Photo.
NRC-columnist Anil Ramdas fileert de winnende foto: Zak over het hoofd. Vraagt gratis registratie.