World Press Photo 2013-tentoonstelling open vanaf 26 april

Van 26 april tot en met 23 juni is de World Press Photo 2013 tentoonstelling te bezichtigen in de Oude kerk in Amsterdam. Ter gelegenheid van het Nederland-Ruslandjaar presenteert Russ Press Photo dit jaar eveneens Russische Grand Prix, alle Russische World Press Photo winnaars sinds 1955. Deze aparte expositie loopt gelijktijdig met de World Press Photo tentoonstelling.
In de World Press Photo 2013 expositie worden de winnende beelden getoond van de jaarlijkse World Press Photo wedstrijd voor fotojournalisten. Na de wereldpremière in Amsterdam zal de tentoonstelling de wereld rondgaan en doet zij een honderdtal steden aan.

De Zweedse fotograaf Paul Hansen werd uitgeroepen tot de winnaar van de World Press Photo van het Jaar 2012. Op de bekroonde foto staan mannen die op weg zijn naar de begrafenis van twee jongetjes. De twee jaar oude Suhaib Hijazi en zijn oudere broer Muhammad werden gedood bij een Israëlische raketaanval die hun woning vernietigde. Hun vader Fouad kwam eveneens om het leven en hun moeder werd zwaargewond verzorgd in het ziekenhuis.

De World Press Photo expositie bevat de foto’s van de 54 prijswinnaars, onder wie dit jaar ook de Nederlandse Ananda van der Pluijm. De bezoeker zal beelden zien van winnaars in de categorieënAlgemeen nieuws, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Dagelijks leven, Portretten, Natuuren Sport. Voor de 56steeditie van de fotowedstrijd hebben 5.666 fotografen uit 124 landen deelgenomen en werden er een totaal van 103.481 foto’s ingezonden.

Ter gelegenheid van het Nederland-Ruslandjaar, brengt Russ Press Photo een unieke collectie en meer dan 50 jaar geschiedenis, gezien door de lenzen van 90 World Press Photo winnaars uit Rusland en de voormalige Sovjet-Unie.

Er worden op aanvraag rondleidingen gegeven voor groepen in het Nederlands en Engels. Het 2013 jaarboek met de winnende foto’s is in zes talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans) verkrijgbaar bij de balie van de Oude Kerk, via de website van World Press Photo en bij diverse boekhandels. Het jaarboek is ontworpen door Teun van der Heijden / Heijdens Karwei en wordt gepubliceerd in samenwerking met Schilt Publishing.

Open: 26 april tot en met 23 juni 2013
Locatie: Oude Kerk, Amsterdam
Openingstijden: maandag t/m zaterdag, van 10.30 uur tot 17.30 uur, zondag van 13.00 uur tot 17.30 uur. Koninginnedag gesloten.
Toegangsprijzen: €8,00 (volwassenen)en €6,00 (kinderen t/m 12 jaar, 65+, Stadspas, CJP en studentenkaart). Cultuurkaartacceptant.
Voor I Amsterdam Card- en Museumkaarthouders €3,00. Met uw ticket heeft u toegang tot de World Press Photo tentoonstelling en de ‘Russische Grand Prix’ tentoonstelling.

De gratisExhibition Guidemet extra achtergrondinformatie over de winnende beelden en de fotografen kunt uvanaf 26 april downloaden via:www.worldpressphoto.org/app
Meer informatie: worldpressphoto.org/events
Voor reserveringen en meer informatie: exhibitions@worldpressphoto.org