World Press Photo begint prijzen voor multimedia

Met ingang van dit jaar kunnen ook bij World Press Photo multimedia-producties met fotografie een prijs ontvangen. Anders dan bij de bestaande wedstrijd kiest de jury hier niet op basis van inzendingen, maar op basis van voordrachten door een nominatie-comité. Er zijn twee categorieën: lineaire en interactieve multimedia.
De letterlijke tekst van het persbericht:

World Press Photo lanceert multimediawedstrijd

World Press Photo kondigt met trots haar eerste wedstrijd voor fotojournalistieke multimediaproducties aan. De multimediawedstrijd kent twee categorieën: een voor lineaire en een voor interactieve multimediaproducties. De winnaars zullen worden bekendgemaakt tijdens de Awards Days in mei 2011. De winnende multimediaproducties worden gepubliceerd op www.worldpressphoto.org.

Fotojournalistieke multimedia
World Press Photo organiseert sinds 1955 een jaarlijkse wedstrijd voor persfotografie. Terwijl fotografie een belangrijke rol blijft spelen in de mondiale media, erkent de organisatie het toenemende belang in de markt van fotografieproducten en de groeiende vraag naar visuele producten anders dan stilstaande beelden in gedrukte media. Door het erkennen en waarderen van multimediaproducties van de hoogste kwaliteit, wil World Press Photo een impuls geven aan fotojournalistieke multimedia.

Directeur Michiel Munneke: "Met dit in gedachten, en als onderdeel van onze missie om de hoogste standaarden in de fotojournalistiek te bevorderen en professionele persfotografie in al haar aspecten te steunen, heeft World Press Photo besloten om een wedstrijd te lanceren voor multimedia. De 2011 multimediawedstrijd staat los van van onze jaarlijkse wedstrijd voor persfotografie. Een wedstrijd voor multimediaproducties is een nieuw avontuur voor onze organisatie. Daarom zullen we in de eerste wedstrijd de definities en procedures toetsen, met het doel ze te kunnen verbeteren in de toekomstige edities."

Nominaties
Om de beste multimediaproducties wereldwijd te kunnen identificeren vertrouwt World Press Photo op de expertise van specialisten uit het veld, aan wie de organisatie heeft gevraagd multimediaproducties van de hoogste kwaliteit te nomineren. De leden van het nominatiecomité dragen producties aan voor twee categorieën: online of offline lineaire producties, of online interactieve producties, met een journalistieke verhaallijn. De producties kunnen audio- en visuele elementen omvatten zoals fotografie, video, animatie, infographics, illustraties, geluid en tekst – maar hiertoe zijn ze niet beperkt. Professionele fotografie moet een belangrijke rol spelen in het vertellen van het visuele verhaal. De genomineerde producties zullen worden beoordeeld op hun impact en hun edit, evenals hun originaliteit en innovatieve uitvoering.

De jurering vindt plaats op het kantoor van World Press Photo in Amsterdam van 18 t/m 21 maart 2011. De jury bestaat uit vijf zeer gerespecteerde specialisten op het gebied van multimedia. De leden van de jury zijn:

Voorzitter:
Ed Kashi, VS, fotojournalist, filmmaker en docent
Leden:
Claudine Boeglin, Frankrijk, multimedia producer Thomson Reuters Foundation
Andrew Devigal, USA, multimedia producer The New York Times
Tim Hetherington, VK, fotograaf en filmmaker
Kang Kyung-ran, Zuid-Korea, presentator en CEO Frontline News Service
Secretaris:
Alan Stoga, USA, voorzitter Zemi Communications

De jury zal drie producties per categorie nomineren voor een shortlist. De eerste, tweede en derde prijs in beide categorieën worden bekendgemaakt tijdens de World Press Photo Awards Days op 6 en 7 mei 2011. De winnaar van de eerste prijs ontvangt een bedrag van € 5.000. De winnende multimediaproducties worden gepubliceerd op www.worldpressphoto.org.