World Press Photo blikt terug en kijkt vooruit

In het weekend van 7 en 8 oktober viert stichting World Press Photo samen met de World Press Photo van het Jaarwinnaars en oud-juryleden haar 50-jarig bestaan in Amsterdam. Tijdens dit jubileumweekend staan het verleden, heden en de toekomst van de internationale fotojournalistiek centraal. Naast de feestelijke activiteiten voor genodigden presenteert World Press Photo de publicatie en tentoonstelling Things As They Are – Photojournalism in Context Since 1955.
Enkele hoogtepunten tijdens het weekend zijn:

Things As They Are – Photojournalism in Context Since 1955

De tentoonstelling en het boek (Nederlandse uitgave: De dingen zoals ze zijn) geven de geschiedenis van de afgelopen 50 jaar internationale persfotografie weer. Dit gebeurt aan de hand van oude prints, originele internationale tijdschriften waarin foto-verhalen centraal stonden en de hedendaagse digitale media. Om een oprechte mondiale weergave van de inhoud te kunnen geven, zijn de foto’s van over de hele wereld verzameld. Meer dan 100 gerenommeerden met verschillende geografische, culturele en professionele achtergronden zijn gevraagd om aan te geven wat zij de beste publicaties van de afgelopen vijftig jaar vinden.

Symposium Trends in the industry

Samen met internationale prominente gasten, waaronder de World Press Photo van het Jaarwinnaars en oud-juryleden start World Press Photo haar jubileum met verschillende lezingen. Shahidul Alam, fotograaf en oprichter van Drik Picture Library in Bangladesh en Jonathan Klein, mede-oprichter en CEO van Getty Images geven hun persoonlijke visies op het vakgebied. In Digital Decade, een korte film geproduceerd door Canon, delen fotografen en vakmensen hun ervaringen met digitale technologie en de invloed ervan op hun werk.

Overige uitingen

Naast de activiteiten die World Press Photo organiseert, schenken ook drie andere organisaties aandacht aan het jubileum. De Sdu Uitgeverij geeft het verzamelboek 50 jaar World Press Photo uit met alle World Press Photos van het Jaar en korte toelichtingen van en over de winnende fotografen. TPG Post biedt World Press Photo een velletje van 10 postzegels aan. Op elke zegel staat één van de winnende jaarfoto’s afgebeeld. IdtV produceert in samenwerking met de NPS en RNTV de Wereldomroep de documentaire Looking for an Icon. De film neemt 4 World Press Photo van het Jaar beelden als uitgangspunt en toont hoe deze foto’s een icoon zijn geworden.

World Press Photo door de jaren heen

De Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten organiseerde ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan de eerste World Press Photo tentoonstelling in 1955. De nationale wedstrijd voor persfotografen werd omgedoopt tot een internationale wedstrijd, met als doel Nederlandse fotojournalisten te laten leren van het werk van hun buitenlandse collegae. De wedstrijd bleek een succes. Wat begon als een eenmalige gebeurtenis is uiteindelijk gegroeid tot de grootste en meest prestigieuze jaarlijks terugkerende internationale wedstrijd voor fotojournalisten. Met de organisatie van een reizende tentoonstelling en educatieve projecten wereldwijd heeft World Press Photo zich inmiddels ontwikkeld tot een internationaal platform voor fotojournalisten en werkt ze vandaag de dag als zelfstandige stichting.