World Press Photo diskwalificeert sportwinnaar

Een weggehaalde voet is de Oekraïense fotograaf Stepan Rudik fataal geworden. Nu is gebleken dat een van zijn foto’s uit de serie waarmee hij aanvankelijk de derde prijs Sports Features Stories won, is gemanipuleerd, heeft World Press Photo besloten de fotograaf te diskwalificeren.
De manipulatie kwam pas aan het licht na de jureriing en bekendmaking van de prijswinnaars. Volgens directeur Michiel Munneke van World Press Photo (WPP) is zijn organisatie gewezen op de digitale manipulatie door de Oekraïense fotografenfederatie. WPP heeft daarna bij de fotograaf het RAW-document opgevraagd. ‘De fotogaaf heeft daar netjes aan meegewerkt,’ aldus Munneke. Toen bleek dat in het RAW-document van de bewuste foto (het oorspronkelijke door de camera vastgelegde beeld) een voet voorkwam, terwijl die niet op de ingezonden foto was te zien, heeft WPP de kwestie voorgelegd aan de juryvoorzitter, Ayperi Karabuda Ece. Die reageerde volgens Munneke gelijk met een duidelijk ‘No go’ toen ze de foto’s naast elkaar zag.

UPDATE: Rudik maakt WPP verwijten

Daarop besloot World Press Photo de prijswinnende deelnemer te diskwalificeren: geen prijs, geen vermelding, geen publicatie in tentoonstelling, website en jaarboek. De organisatie heeft niet van de hele serie de RAW-beelden met de ingezonden serie vergeleken. De kwestie werd aangekaart om één foto. Die is bekeken en afgekeurd, waarmee de diskwalificatie een feit werd.

Munneke wil niet zeggen om welke foto uit de serie, over straatvechters in Kiev, het gaat. ‘Ik begrijp de behoefte om het te willen weten. Maar voor ons is de bemoeienis nu ten einde. We kunnen de beelden ook niet meer leveren, want ze maken geen deel meer uit van de wedstrijd.’

World Press Photo heeft vorig jaar de regels voor manipulatie aangescherpt. Het gaat om de regel: The content of the image must not be altered. Only retouching which conforms to the currently accepted standards in the industry is allowed. De term ’the currently accepted standards in the industry’ is de norm. Omdat juryvoorzitter Karabuda Ece (vice president pictures Reuters) gelijk een duidelijk afkeurende reactie had, was de zaak helder voor WPP.

Munneke: ‘Na zorgvuldige afweging zagen we onszelf verplicht om de fotograaf te diskwalificeren. Het beginsel van World Press Photo is om hoge normen in de fotojournalistiek te bevorderen. We moeten daarom de integriteit van onze organisatie waarborgen, zelfs als de uitkomst betreurenswaardig is.’

De serie is overigens aanvankelijk verspreid door het Russische persbureau RIA Novosti. De website van dit bureau toont nog een van de foto’s uit de serie.

Intussen is een goede vergelijking tussen het originele beeld en de ingestuurde foto te zien bij PetaPixel.