World Press Photo organiseert Award Days

Van vrijdag 22 t/m zondag 24 april 2005 vinden de World Press Photo Awards Days plaats in Amsterdam. Het is een weekend voor iedereen die zich professioneel met fotografie en fotojournalistiek bezighoudt.
Het programma beslaat vier onderdelen, hieronder overgenomen van het persbericht:

1. Drie World Press Photo tentoonstellingen in de Oude Kerk

Van 25 april tot en met 19 juni 2005 zijn drie tentoonstellingen van World Press Photo te bezichtigen in de Oude Kerk, Oudekerksplein 23, te Amsterdam.

De World Press Photo tentoonstelling 2005 bestaat uit de beste persfoto’s van het afgelopen jaar. De winnende beelden zijn te bezichtigen in 10 verschillende categoriën: Hard nieuws, Reportage, Mensen in het nieuws, Sportnieuws, Sportachtergronden, Hedendaagse kwesties, Dagelijks leven, Portretten, Kunst & Entertainment en Natuur. Onder deze beelden is werk te zien van de Nederlandse fotografen Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin met een portretfoto van actrice Charlize Theron, Paul Vreeker met een beeld van een uitgeprocedeerde asielzoeker in hongerstaking en Geert van Kesteren en
Paolo Woods, allebei met een serie beelden over de oorlog in Irak.
De World Press Photo van het Jaar 2004 toont een rouwend familielid om een tsunami slachtoffer. Dit beeld is gemaakt door Arko Datta (India, Reuters), die tevens een overzichtstentoonstelling van zijn werk in de Oude Kerk houdt.
De derde tentoonstelling heet Urban Landscapes. De foto’s zijn gemaakt in de straten van Hanoi, Vietnam tijdens een workshop in 2004. World Press Photo organiseerde de workshop in samenwerking met de Asia Europe Foundation (ASEF) waaraan 20 beginnende fotojournalisten uit 19 verschillende Aziatische en Europese landen deelnamen. Een selectie van het tijdens de workshop geproduceerde werk is verzameld in deze tentoonstelling.
De tentoonstellingen in de Oude Kerk zijn van maandag 25 april tot en met zondag 19 juni voor het publiek geopend (Koninginnedag gesloten):
Maandag tot en met zaterdag van 10.30 – 17.30 uur
Zondag van 13.00 – 17.30 uur
De toegangsprijzen zijn EUR 6.00 voor volwassenen, EUR 4.00 voor kinderen
t/m 12 jaar, 65+, Stadspas, Amsterdam Pas, CJP en studentenkaart. Toegang is gratis voor ICOM en Museumkaarthouders.

2. Screenings van winnende fotografen (Felix Meritis)

Op zaterdag 23 en zondag 24 april 2005 is de gelegenheid om een groot deel van de prijswinnende persfotografen te ontmoeten in Felix Meritis (Keizersgracht 324, Amsterdam, www.felix.meritis.nl). Gedurende deze dagen vertonen en becommentariëren prijswinnende fotografen van de World Press Photo wedstrijd 2005 hun werk aan de hand van screenings in Felix Meritis.
Canon biedt tevens de winnaar van de World Press Photo van het Jaar 2004, Arko Datta, de nieuwste digitale EOS-1Ds Mark II camera aan.

3. De World Press Photo Sem Presser lezing (Felix Meritis)

Op zaterdag zal de World Press Photo Sem Presser lezing plaatsvinden. De lezing met de titel ‘Has concerned photography a future?’ wordt gegeven door David Campbell, hoogleraar politieke en culturele geografie op de universiteit van Durham, Verenigd Koninkrijk, en directeur van het Durham Centre for Advanced Photography Studies.
Voor het programma in Felix Meritis dient publiek zich aan te melden vóór 23 april via office@worldpressphoto.nl of telefonisch bij Ilse van de Reep (020) 676 6096. Een lijst met deelnemende fotografen, hun biografische informatie en informatie over de lezing van David Campbell, is op aanvraag beschikbaar bij World Press Photo.

4. Prijsuitreiking

Op zondag 24 april 2005 vindt zowel de prijsuitreiking als de officiële opening van de tentoonstelling plaats in de Oude Kerk (alléén op uitnodiging). In aanwezigheid van genodigden nemen de fotografen van de 48ste World Press Photo wedstrijd hun prijzen in ontvangst. De World Press
Photo Awards worden uitgereikt door Gerrit Jan Wolffensperger, bestuursvoorzitter van stichting World Press Photo. Dr. Job Cohen, burgemeester van Amsterdam zal de jaartentoonstelling openen.