World Press Photo verwijdert foto om montage

World Press Photo heeft vorige week een foto uit de jaarlijkse tentoonstelling verwijderd. Het beeld bleek bij nader inzien per computer te zijn samengesteld uit een aantal foto’s. Het reglement verbiedt deelname aan de wedstrijd met gemonteerde beelden.
Het gaat om een foto uit een serie die de Spanjaard Fernando Moleres Alava maakte van het Burning Man festival in Nevada. Het is een langgerekte panorama-foto waarop het woestijnlandschap ter plekke wordt getoond met een dreigende wolkenlucht.
Moleres Alava heeft een aantal foto’s van het landschap naast elkaar gemaakt en die aan elkaar ‘geplakt’, overigens zonder de intentie om daarmee de werkelijkheid geweld aan te doen.
De organisatie van World Press Photo is enigszins in verlegenheid gebracht door de ontdekking van digitale compositie. Met name dat bij de jury van professionals geen belletje rinkelde is wat pijnlijk. Kennelijk ging men uit van de goede trouw van de inzenders.
Het feit is geconstateerd door een van de hoofdsponsors, Canon. Nadat de fotograaf van de feiten en het reglement op de hoogte was gesteld, trok hij uit eigen beweging de foto terug.
De foto staat wel nog in het jaarboek World Press Photo 2003, een omstandigheid die pas bij eventuele herdruk kan worden aangepast.