World Press Photo vervangt winnende serie portretten

Het Amerikaanse persbureau AP heeft excuses aangeboden: een serie foto’s die donderdag nog tot de winnaars bij World Press Photo hoorde, had nooit ingezonden mogen worden. De serie portretten van slachtoffers van de aanslagen in Parijs van 13 november die de Spaanse fotograaf Daniel Ochoa de Olza maakte – hij fotografeerde verregende foto-afdrukken – is nooit door AP verspreid, omdat de foto’s strijdig zijn met een interne regel van AP, namelijk dat foto’s gemaakt van foto’s niet worden gedistribueerd zonder geschreven toestemming van degenen die deze hebben gemaakt.

 

De door AP teruggetrokken serie portretten
De door AP teruggetrokken serie portretten

Het noopte World Press Photo tot het promoveren van een serie die het aanvankelijk net niet haalde tot een winnaar van de derde prijs in de categorie ‘People Stories’: Where the Children Sleep van de Zweedse fotograaf Magnus Wennman. Hij vroeg op verschillende plekken langs de route van Syrië naar West-Europa aan kinderen of hij ze mocht fotograferen op de plek waar ze gingen slapen.

Overigens won Daniel Ochoa de Olza in de zelfde categorie ook de tweede prijs met een serie portretten van meisjes die figureren in een traditioneel Spaans lentefestival. Die, La Maya Tradition, blijft gehandhaafd.

AP: AP withdraws submission to World Press Photo contest

World Press Photo: New third prize awarded after Associated Press withdraws entry

Jurylid Anastasia Taylor-Lind over gevonden foto’s: Why Photojournalism Needs Diverse Storytelling Approaches