Worstelen met de toekomst van de kolenwasserij

Onder de titel ‘Triage de Beeringen’ opent vandaag in Genk een tentoonstelling met foto’s die Danny Veys maakte van de kolenwasserij van Beeringen, ‘één van de meest controversiële onderwerpen van de industriële monumentenzorg in Vlaanderen’, aldus een persbericht van de organisatie Het Vervolg.
Het Vervolg is een organisatie die in Belgisch Limburg het verleden van de mijnbouw levend wil houden met onder meer kunstprojecten. Danny Veys studeerde aan de Hogeschool Sint Lukas in Brussel en is betrokken bij de fotografengroep Photolimits.

Het persbericht: ‘De kolenwasserij van Beringen is de grootste getuige van de industriële geschiedenis van ons land, maar we worstelen met de toekomst ervan. Danny Veys portretteert op eigen wijze de grootsheid van de kolenwasserij van Beringen. Hij ging te werk met een technische camera en dit leverde indrukwekkende beelden op!’

De tentoonstelling loopt van donderdag 12 juni tot en met zondag 3 september.
Openingstijden:
Woensdag tot vrijdag van 13u tot 17u
Zondag van 13u tot 17u
En steeds op afspraak via 089/865886

De tentoonstelling maakt deel uit van een groter project dat ‘Coal Face’ heet.

Tijdens de expo ‘Triage de Beeringen’ worden een aantal activiteiten georganiseerd om het onderwerp, de kolenwasserij van Beringen, ten gronde te benaderen. 

Donderdag 12 juni 2008 om 20u15: opening van de expo ‘Triage de Beeringen’.
Met een toespraak van Patrick Viaene, voorzitter van het Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed en een receptie.  

Donderdag 26 juni 2008 om 20u15: lezing door Bernard Lambert, architect.
De kolenwasserij van Beringen ‘van hinderlijke ruïne tot monument met toekomst’. Het architectenkantoor van Bernard Lambert en Guido Vancoppenolle uit Roeselare, onderzocht tussen 2002 en 2004 in opdracht van NV Mijnen de koolmijn van Beringen in het voorbereidend onderzoek (opdrachthouder Kleio) dat aan de basis ligt van de actuele plannen tot herwaardering en ontwikkeling van de koolmijn van Beringen. Er werd voor het eerst uitgebreid gestudeerd op de kolenwasserij, die tot op dat moment door iedereen gezien werd als een gigantisch kluwen van ondoorgrondelijke installaties en bouwkundige problemen. De grondige aanpak van de studie brengt hoop voor dit belangrijke Vlaamse monument. Deze lezing gaat door in de COALFACE gallery. Zie ook: www.lambert-vancoppenolle.be.  

Donderdag 10 juli 2008 om 20u15: film
Edward Burtynsky’s MANUFACTURED LANDSCAPES in COALFACE Gallery (Canada 2006 – van Jennifer Baichwall – 86 min). Magistrale beelden over de invloed van de zware industrie om mens en landschap, wereldwijd.  

Donderdag 17 juli 2008 om 20u15: film
MODERN TIMES (USA 1936 – van Charlie Chaplin – 87 min).
De filmklassieker over de relatie tussen mens en machine, industriële revolutie en het individu. 

Na elke activiteit is er gelegenheid tot discussie over COALFACE. 

www.coalface.be

Het Vervolg