Wouter van Leeuwen exposeert Mark Seliger

Op de tweede tentoonstelling van Mark Seliger bij Galerie Wouter van Leeuwen zal een bijzondere serie foto’s uit Seliger’s nieuwste publicatie ‘In My Stairwell’ te zien zijn. Seliger fotografeerde de meest invloedrijke kunstenaars, muzikanten en andere personalities van deze tijd, in zijn eigen trappenhuis. Opening is op 18 maart.
Matthew Barney, Cindy Sherman, Tom Wolfe; ze zijn allemaal gefotografeerd in het decor van een kale, vooroorlogse liftschacht, als stabiele achtergrond om zijn modellen op het juiste moment op de gevoelige plaat vast te leggen.

Seliger, woon- en werkzaam aan de Charles Street 162 te New York City, ontdekte de verborgen liftschacht tijdens een omvangrijke renovatie van het gebouw. Het gebouw, een oud pakhuis, diende ooit als vrouwengevangenis. Seliger zag in deze schacht, met bakstenen muren aan drie zijden en een glazen dak waardoor daglicht naar binnen schijnt, de perfecte locatie voor zijn nieuwe serie foto’s. De liftschacht geeft aan de foto’s een zekere consistente uniformiteit, terwijl de neutraliteit van de kleine, veilige ruimte aan zijn modellen een vrij en vertrouwd gevoel gaf tijdens het poseren. De omgeving leidt niet af van waar het in essentie om gaat: het creëren van een exclusief portret.

Mark Seliger (Texas, 1959) begon in 1987 als freelancer te werken voor het toonaangevende magazine Rolling Stone, waarvan hij in 1993 één van de drie topfotografen werd. Honderden covers van dit tijdschrift staan op zijn naam. Daarnaast verzorgde hij de fotografie voor talloze reclamecampagnes, zoals Nike, American Express en MTV. Ook regisseerde hij commercials voor onder andere Gap. Samen met Fred Woodward, art director van Rolling Stone, heeft Seliger video clips geproduceerd voor Courtney Love en Lenny Kravitz. Hij is bovendien zanger en tekstschrijver voor zijn eigen band, Rusty Truck.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 18 maart tot en met 20 april 2006.
Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, 1016 SM Amsterdam.
Openingstijden:
Donderdag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wouter van Leeuwen, tel.: 06 – 52 03 15 40,
Email: wend@planet.nl
www.galeries.nl/wvl