WPP masterclass over doorzettingsvermogen

World Press Photo organiseert van 29 oktober tot en met 4 november de jaarlijkse Joop Swart Masterclass. Twaalf getalenteerde persfotografen zullen zich tijdens deze masterclass verdiepen in de fotojournalistiek onder begeleiding van zes masters, prominenten uit het vak, aldus een persbericht. Het thema van de 17de jaargang van de masterclass, Persistence, diende als uitgangspunt voor de foto-essays van de deelnemers. Een selectie van hun werk is gebundeld in een fotoboek dat op 4 november wordt gepresenteerd in Bitterzoet in Amsterdam.
Het persbericht vervolgt:

Boekpresentatie Persistence
Het fotoboek Persistence bevat een selectie van het werk van de deelnemers. De twaalf fotoverhalen laten op verschillende manieren zien hoe de fotografen het thema hebben geïnterpreteerd. Het hardcover boek biedt tevens context en achtergrond bij de verhalen. Persistence zal gepresenteerd worden op donderdag 4 november in Bitterzoet. Het fotoboek kost €15, – en is te koop bij Foam en via www.worldpressphoto.org vanaf 5 november.

Deelnemers en hun foto-essays:
· Lurdes R. Basoli, Spanje, The Garden
· Maisie Crow, VS, This is Today until Tomorrow
· Giulio Di Sturco, Italië, Liberia: Women’s Land
· Sarah Elliott, VS, Poor Choices
· Adam Ferguson, Australië, Afghanistan: America at War
· Andrea Gjestvang, Noorwegen, Everybody knows this is Nowhere
· Lissette Lemus, El Salvador, The Long Road
· Justin Maxon, VS, Slow down… Breathe… Only this Life
· Dominic Nahr, Zwitserland, Pwani Kwa Bahari
· Saiful Huq Omi, Bangladesh, The Disowned and the Denied
· Ed Ou, Canada/Taiwan, Dancing with the Dead
· Alvaro Ybarra Zavala, Spanje, Kuderu

De deelnemende fotografen aan de Joop Swart Masterclass – vernoemd naar de wijlen erevoorzitter van Stichting World Press Photo – zijn eerder dit jaar door een internationale commissie geselecteerd uit 162 genomineerden.

Lezing Antonin Kratochvil
De masters geven deze week verschillende presentaties over uiteenlopende onderwerpen. De lezing van Antonin Kratochvil is vanaf 10 november beschikbaar op www.worldpressphoto.org.
Antonin Kratochvil (Tsjechië) is een van de oprichters van het fotoagentschap VII. Als fotojournalist heeft hij een groot aantal conflicten en sociale onderwerpen gedocumenteerd. Het werk van Kratochvil varieerde van Mongoolse straatkinderen tot een portret van David Bowie en de oorlog in Irak voor Fortune magazine. Hij heeft maar liefst vijf boeken uitgebracht en heeft vele prijzen voor zijn werk ontvangen; waaronder de ‘Lucie award’, een ‘Leica Medal of Excellence’ en drie World Press Photo prijzen.

Joop Swart Masterclass masters:
· Jodi Bieber, Zuid-Afrika, fotograaf Institute
· Alejandro Castellote, Spanje, onafhankelijk curator
· Antonin Kratochvil, fotograaf en oprichter VII Photo Agency
· Dewi Lewis, VK, oprichter en uitgever Dewi Lewis Publishing
· Santiago Lyon, VS, directeur fotografie The Associated Press
· Maggie Steber, VS, onafhankelijk fotograaf

De Joop Swart Masterclass wordt gesteund door Delta Lloyd Groep, Stichting Democratie en Media en door Canon, die alle deelnemende fotografen voorziet van een beurs. World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon en TNT.

Foto’s van de deelnemers aan de masterclass zijn te zien op de site van World Press Photo