Wytske van Keulen ontvangt Harry Penningsprijs

Zondagmiddag is in Eindhoven Wytske van Keulen uitgeroepen tot winnaar van de Harry Penningsprijs 2009. Ze ontvangt € 1.000,- en krijgt de gelegenheid tot het uitgeven van een portfolio in de serie van galerie Pennings.
De publieksprijs van de Harry Penningsprijs was voor Luciana Caputo. De overige genomineerden waren: Fieke van Berkom, Elodie Ledure, Daan Paans, Niels Stomps en Erik Klein Wolterink. Hun werk is nog t/m 30 januari 2010 te bezichtigen in de groepsexpositie bij de Eindhovense Galerie Pennings, die tevens het 30-jarig bestaan viert.

Harry Pennings was een van de eersten in Nederland die fotografie als kunstvorm exposeerde in zijn galerie. Hij richtte zich vooral op onbekende, jonge fotografen uit binnen- en buitenland. Harry Pennings is, na een zeer kort ziekbed, in 2006 plotseling overleden. Als eerbetoon aan de oprichter van de oudste fotogalerie van Nederland, heeft Galerie Pennings in 2007 de Harry Penningsprijs in het leven geroepen.

Het prijswinnende werk van Wytske van Keulen ‘We would come to doubt evereything. And almost everyone would come to doubt.’ is een documentair fotoproject over Juan (Jan), een Brabantse tandarts die dertig jaar geleden vertrokken is naar een Spaans afgelegen bergdorpje, waar hij nu als kluizenaar leeft.

De jury, bestaande uit Paul Bogaers (fotograaf) Frits Gierstberg (hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum, juryvoorzitter) Kim Knoppers (curator), over het werk: ‘De jury van de Harry Penningsprijs 2009 heeft als winnaar gekozen de fotograaf die artistieke experiment niet schuwt en een werk heeft gemaakt met een grote beeldende kracht. Binnen de kaders van een ogenschijnlijk traditioneel medium als het (foto)boek heeft zij een overtuigende vorm gevonden voor een nieuwe manier waarop met fotografie verhalen kunnen worden verteld: de combinatie van eigen en gevonden beeld, en van fotografie en literatuur, van fotografie en audio. In een complex geheel van visuele en tekstuele informatie weet zij de verbeeldingskracht van de beschouwer/lezer optimaal te prikkelen en te inspireren.

Het werk is momenteel ook te zien in de tentoontstelling Quickscan NL#01 in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam.

Galerie Pennings: Harry Penningsprijs

Wytske van Keulen