Yuma in Havana

‘Yuma’, bargoens’ Cubaans voor ‘toerist’, heeft voor de straatarme Cubanen een belangrijke bijbetekenis: ‘wandelende portemonnee’. De fotograaf Vincent Delbrouck maakte een zevental reizen naar de hoofdstad van het grote tropische eiland en bundelde zijn ervaringen in een soort geavanceerd plakboek: Beyond History.
Op zijn drieëntwintigste bezocht Vincent Delbrouck Cuba voor het eerst en werd verliefd. Van 1998 tot 2006 reisde hij zeven keer naar Havana. Hij logeerde in de oude binnenstad en fotografeerde, schilderde en beschreef zijn omgeving. Delbrouck (Brussel 1975) onderhield contact met de schrijver en schilder Pablo Juan Gutiérrez, wiens werk omschreven wordt als ‘dirty realism’. Gutiérrez’ teksten trekken een spoor door het onrustige boek. Foto’s, gouaches, collages, verhalen, gedichten en mailtjes zijn onderdelen van deze, zoals Delbrouck het noemt, ‘poetic documentary’.

Op de foto’s zien we verlaten straten, haveloze interieurs en portretten van de -veelal jonge- Cubanen waar de fotograaf mee verkeerde. Delbrouck fotografeerde direct en meestal met een stevige filtser. In het persbericht legt hij uit dat de ongepolijste beelden niet verward moeten worden met snapshots, dat hij heel secuur kijkt en componeert, net als bij het maken van een schilderij. Delbrouck, die in zijn dagelijkse praktijk vooral mode fotografeert, laat zijn Cubaanse modellen nadrukkelijk poseren. Ze krijgen daardoor iets gewild onhandigs, verder gebeurt er niet veel.

De titel van het boek, Delbrouck’s soms wat pedant geformuleerde aannames, het koketteren met zijn vriendschap met Gutiérrez, het is naar mijn smaak allemaal iets te pretentieus. Het contrast tussen zijn loopbaan als succesvol modefotograaf, zijn fraaie vriendin en comfortabele appartement in België en het ruwe leven in de hoofdstad van het arme eiland bleek te groot om werkelijk contact te maken. De indruk die het persoonlijke verslag bij mij oproept is dat hij een Yuma is gebleven, een welwillende, maar onwetende passant.

Beyond History
Havana 1998-2006
fotografie en teksten: V.D. (Vincent Delbrouck)
andere teksten: Pablo Juan Gutiérrez
paperback, 19 x 28 cm,
209 pagina’s, fotografie en andere afbeeldingen in full color
uitgever: Bold Publishing
ISBN: 978-90-79854-01-1
prijs: 39,50 ((inclusief affiche 70 x 100 cm)

De gelijknamige tentoonstelling is tot en met 13 september te zien in het Musée de la Photographie, Avenue Paul Pastur 11, Charleroi

een uitgebreide selectie uit het boek is te zien op: www.beyondhistory.be