Zakformaat camera’s met interessante functies

De zakformaat point-and-shoot camera’s verkeren in zwaar weer. Deze kleine camera’s zijn haast overbodig geworden omdat ze worden bedreigd door de smartphone die zeer acceptabele en vergelijkbare resultaten tevoorschijn tovert. Toch laten de producenten van zakformaat camera’s zich niet uit het veld slaan en komen ze met een aantal interessante en zeer ongewone camera’s die functies bieden die de smartphone overtreffen, aldus een artikel uit The New York Times.
Focus later aanpassen
Met de Lytro zakformaat camera (zie foto boven) kun je nadat de foto is genomen de focus van een object aanpassen. Wanneer de foto op een computerscherm wordt bekeken kan de gebruiker de voorgrond selecteren waardoor de achtergrond vervaagt. Een klik op de achtergrond en de focus verschuift, waardoor het beeld op de voorgrond onscherp wordt.

Het uiterlijk van de Lytro is afwijkend en lijkt met zijn lange rechthoekige vorm niets weg te hebben van een camera. De camera bevat naast de lens alleen een touchscreen met een aan-uit knop, een ontspanknop en een regelaar voor de zoom. Doordat het touchscreen-scherm erg klein is, is de camera enigszins lastig te gebruiken. Ook heeft het scherm geen hoge resolutie, wat overigens geen invloed heeft op de foto’s.

De Lytro is het meest geschikt voor het maken van foto’s met een interessant onderwerp op de voorgrond en dichtbij de lens en een ander onderwerp op de achtergrond. Het vergt enige oefening om het juiste effect vast te leggen op beeld, maar de resultaten zijn indrukwekkend. De prijs van de Lytro ligt tussen de 399 en 499 dollar, afhankelijk van de kleur en de hoeveelheid geheugen.

Zakformaat versus smartphone-look
De camera-industrie probeert de point-and-shoot camera’s dezelfde look and feel te geven als de concurrerende smartphone. Veel point-and-shoot camera’s hebben nu een minimalistisch bedieningspaneel en het scherm vult vaak een groot deel van de camera. Ook voegen bedrijven steeds vaker draadloze mogelijkheden toe.

Tegelijkertijd worden er ook nog veel camera’s verkocht die sterk afwijken van het uiterlijk van de smartphone. Deze camera’s zijn waterdicht, schokbestendig en bestand tegen koud weer en bedoeld om dalingen weerstaan. Nadeel hieraan is wel dat de camera’s soms groot uitvallen voor pocket-camera normen.

De Olympus Tough TG-820 iHS (zie foto onder) past met prestaties en prijs (299 dollar) het beste binnen deze pocket-camera normen. Wanneer je op zoek bent naar de smartphone-look voldoet de Sony Cyber-shot DSC-TX200V. Deze camera heeft meer megapixels en biedt een aantal functies die de Olympus niet heeft. Daaraan hangt dan wel een prijskaartje van 499 dollar.

Sportieve camera
De GoPro is een camera voor de sportieve fotograaf. Deze camera kan namelijk gemonteerd worden op een fiets, surfplank of helm en is waterdicht en bestand tegen schokken. De GoPro heeft een groothoeklens en een extreem hoge scherptediepte. De GoPro is waarschijnlijk het meest geschikt voor video maar wordt ook nog steeds gebruikt voor het maken van foto’s.

In juni komt de producent van GoPro met een mobiele app, die gebruikers in staat stelt de sluitertijd via een afstandsbediening te controleren en foto’s en video’s rechtstreeks te verzenden via een draadloos netwerk.

The New York Times: Small cameras that can switch focus or ride a bike