‘Zal ik in de camera kijken, makker?’

Maandag, 26 september, DeLaMar Theater, 17.30 uur. Janine van den Ende en Koos Breukel presenteren 24 portretten van acteurs die dit seizoen het theater bespelen.
In de luxueuze entourage van het theater bij het Amsterdamse Leidseplein spreken zowel Janine als Koos het publiek (acteurs (v/m), de mensen van het theater, Koos’ vrienden en collega’s alsmede de mensen van de pers) toe. Dat doen ze elk op hun eigen manier. Janine vertelt over het eerste jaar van het theater dat zij en haar echtgenoot Joop van den Ende hebben opgebouwd.
We zijn hier verenigd om te vieren dat er aan de 24 portretten van acteurs uit het eerste theaterseizoen 24 nieuwe zijn toegevoegd van spelers uit het lopende seizoen. Daartoe behoren onder andere Karin Bloemen, Andre van Duin, Freek de Jonge, Paul de Leeuw en Lone van Roosendaal.

Breukel beklimt het podium en stelt vast dat hij blij is dat niemand hem herkende, met zijn korte haar en strenge bril. Hij had zich beklaagd over het rode theatertapijt bij zijn foto’s. Dat is in opdracht van Janine nu vervangen door museumparket. Waarop Koos dacht: ‘deze vrouw verdient deze make-over.’ Hij ging naar de kapper en zette zijn hoornen bril op.

De fotograaf vertelt over zijn ontmoetingen met de leidende ‘entertainers’ van dit land: ‘Wij willen lachend op de foto. Want zo zijn wij’. Breukel toont het portret van Winston Churchill, die de fotograaf met een dodelijke blik monstert omdat die fotograaf, Yousuf Karsh, zijn sigaar net heeft afgepakt.

Andere acteurs vonden dat ze ‘ontspannen’ geportretteerd moesten worden, ‘want zo zijn wij, ontspannen’. Hij laat foto’s zien waarop de geportretteerden verre van ontspannen zijn en stelt vast dat enige spanning tussen model en fotograaf interessante beelden heeft opgeleverd. Er waren acteurs die vertelden dat ze last hadden van een ‘bad hair day’. Breukel maakt dat niets uit. ‘Haar is van alle tijden.’ Een fenomeen dat hij illustreert met bad hair foto’s van August Sander en Diane Arbus.

Evenals Janine van den Ende bedankt Koos Breukel de mensen die deze serie mede mogelijk hebben gemaakt. Dank ook voor Freek de Jonge die op 16 september een ontmoeting en dus een portretteermogelijkheid met voormalig premier Dries van Agt voor Breukel organiseerde. Die stond nog op het verlanglijstje van de fotograaf. De oude staatsman voelde zich wat ongemakkelijk door de dynamiek van De Jonge en Breukel. Hij probeerde de situatie te normaliseren met de opmerking: ‘Eigenlijk bent u een soort psychiater.’ ‘Helemaal niet, ik ben alleen geïnteresseerd in uw buitenkant,’ repliceerde de fotograaf. Mogelijk heeft dat hem toch gerustgesteld, want even later vroeg Van Agt monter: ‘Zal ik in de camera kijken, makker?’

DeLaMar Theater: ‘Wall of future’ uitgebreid
Fotocollectie DeLaMar