Zaterdag groot afscheid van Philip Mechanicus

Op zaterdag 13 augustus begint Philip Mechanicus (op 30 juli overleden) aan zijn laatste reis, zo meldt een advertentie van zijn weduwe en dochter vandaag in de Volkskrant. Voorafgaand is er om 16 uur in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam (Piet Heinkade 1) een bijeenkomst voor iedereen die Mechanicus kende.
‘Altijd brutaal vrolijk’, omschreef Kees Fens het karakter van de fotograaf afgelopen donderdag in zijn column in de Volkskrant. Hij vertelt hoe hij de eerste keer door Philip Mechanicus werd geportretteerd:

‘Ik moest diep in de binnenstad zijn, op de Binnenkant of de Zwanenburgwal, in elk geval aan oud water en aan dat oude water in een heel oud huis. En in dat huis op een nog oudere zolder. Dat was de studio. De ruimte leek nog het meest op een laboratorium waar alles uit de hand was gelopen. Ik moest -wat plechtig – op een verhoging gaan staan, hij zette twee witte paraplu’s achter mijn hoofd en deed grote lampen aan. Ondertussen praatte hij uiterst vrolijk. Er gebeurde niets. Er werd gewacht op een natuurlijke dagelijkse handeling van mij. Die had ik niet bij mij. Ik opende en sloot gedachteloos de knoop van mijn colbert en toen juichte hij: Dat is het. De knoop werd vereeuwigd.’

Eerder op PhotoQ: Philip Mechanicus (68) overleden