ZC-jury wikte lang met drie foto’s

Een nieuwsfoto met paarden wint de Zilveren Camera 2006, maar beelden van Ayaan Hirsi Ali en Rita Verdonk maakten tot op het laatst in de de beraadslagingen van de jury een grote kans.
Uit het juryrapport: ‘Uit de 9147 inzendingen kiest de jury van de Zilveren Camera unaniem voor de paardenfoto van Laurens Aaij. Eind oktober kwam een kudde paarden in het Friese Marrum in de problemen door het hoge water. Dicht opeengepakt stonden de dieren een aantal dagen op een te kleine, droge plaats. Uiteindelijk gered door een aantal lokpaarden. Fotograaf Laurens Aaij portretteerde de dieren in nood vóór de reddingsactie. Het witte paard als symbool van hoop. Fier overeind temidden van modderige ellende. Een schitterende foto, op Rembrandteske wijze verlicht. Een icoon voor hedendaagse helden. Een Nederlands onderwerp dat de wereldpers haalde.’

Aaij begon zijn loopbaan bij de Leeuwarder Courant met een werkervaringsplaats (WEP) en is sinds vorig jaar verbonden aan fotobureau Het Hoge Noorden.

Over de eindronde met drie foto’s meldt de jury: ‘Foto’s van de politici Ayaan Hirsi Ali en Rita Verdonk deden mee in de finale om de Zilveren Camera. Ayaan Hirsi Ali die op 16 mei haar vertrek uit de Nederlandse politiek aankondigde. De personificatie van het vreemdelingenbeleid van Rita Verdonk. Fotografisch sterk en het verdriet is zichtbaar. Rita Verdonk moest later die dag naar de Tweede Kamer komen voor een spoeddebat over het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali en werd daar gefotografeerd achter het spreekgestoelte. Maar de beelden van Arie Kievit (Ayaan Hirsi Ali) en Peter Hilz (Rita Verdonk) legden het af tegen de paarden van Laurens Aaij. Hij krijgt de Zilveren Camera.’

De jury voor de Zilveren Camera bestond deze keer uit Frits Baarda (journalist fotografie/geschiedenis), Bart Brouwers (hoofdredacteur/directeur Sp!its), Daniel Koning (voormalig staffotograaf de Volkskrant), Nicole Robbers (chef foto NRC Handelsblad, Bas Roeleveld (front office manager Hollandse Hoogte), Arjen Stada (fotograaf/fotoredacteur) en voorzitter Bert Janssen (fotograaf).

Download het jury-rapport