Zeiss objectieven voor Sony E-mount

Speciaal voor de full frame compacte systeemcamera’s van Sony komt Zeiss met een nieuwe lijn objectieven, Loxia geheten. Eerder had Zeiss al de Touit-objectieven voor een groot aantal compacte systeemcamera’s met een kleinere sensor. Het mag dan ook niet verbazingwekkend zijn dat de Loxia-objectieven duidelijke overeenkomsten vertonen met de Touit-serie.

De eerste twee objectieven in de nieuwe reeks zijn de Loxia 2/35 en de Loxia 2/50, met een respectievelijk brandpunt van 35 en 50mm. De Loxia 2/35 is gebaseerd op het Biogon ontwerp en heeft negen elementen in zes groepen. Het optisch ontwerp van de 2/50 is gebaseerd op de Planar en heeft zes elementen in vier groepen. De objectieven zitten boordevol elektronica, maar je moet wel handmatig scherpstellen en de objectieven hebben een mechanisch diafragma. Camera en objectief wisselen de nodige informatie uit, zoals de scherpstelbeweging. Het sluiten van het diafragma maakt geen geluid, wat erg prettig is voor met name filmers.

Vanaf oktober 2014 moet de 2/50 leverbaar zijn en vanaf december 2014 de 2/35. De prijzen worden vlak voor de Photokina bekend gemaakt.

Meer informatie bij Transcontinenta