Zes kandidaten voor Dutch Doc Award 2014 bekend gemaakt

De short list voor de Dutch Doc Award 2014 is bekend. De zes kandidaten voor de belangrijkste Nederlandse prijs voor documentaire fotografie: Samira Ben Laloua/Frank Bruggeman/Ernst van der Hoeven: Club Donny; Rob Hornstra/Arnold van Bruggen: Sochi Project; Anaïs López/Eva Smallegange: Only in Burundi; Jan Rosseel: Belgische Herfst, Bert Verhoeff: NL, Allard de Witte/Joost Bos: FAS-project.

De organisatie ligt de keuze toe in een persbericht:

“Documentaire fotografie is de aanduiding van een onbeschermd gebied tussen kunst en journalistiek. Wie het beste uit die twee disciplines in een vrije, eigen vormt weet te verenigen, bereikt dat 1 + 1 =3. Daar zochten we als jury naar en het was een feest om bij de beoordeling gezamenlijk in zo’n verscheidenheid aan werk ondergedompeld te zijn”, aldus juryvoorzitter Dirk van Weelden. Naast Van Weelden maakten Anke Bangma, Francis Hodgson, Femke Lutgerink, Andrea Stultiens en Stephan Vanfleteren deel uit van de jury. Hodgson vatte de oogst aan het einde van de dag als volgt samen: “Photography is still the very medium”.

Mooie dwarsdoorsnede
De jury had de zware opgave om uit 34 projecten van de longlist maximaal zes projecten te nomineren voor de shortlist. Met de zes nominaties meent de jury een mooie dwarsdoorsnede te hebben geselecteerd van het beste dat er op het gebied van de Nederlandse documentaire fotografie in 2013 is verschenen; van beginnend tot bewezen talent en van multi mediale presentatie tot magazine. Maar het boek blijft het belangrijkste medium waarin documentaire fotografie projecten gestalte krijgen. Opvallend is dat de meerderheid van de nominaties bestaat uit samenwerkingen die volgens de jury de projecten meer diepgang en gelaagdheid geven.

Auteurschap en engagement
Hoewel Dutch Doc Photo geen definitie van documentaire fotografie hanteert en evenmin grenzen wil benoemen, was de jury gevraagd in het selectieproces een aantal aspecten te betrekken. De shortlist projecten onderscheiden zich door creativiteit en vakmanschap van de maker(s), het gekozen onderwerp dat op inspirerende wijze is vertaald naar het publiek, het onderzoek waaruit de diepgang en betrokkenheid van de maker(s) is vervat, het persoonlijke engagement van de maker(s), de vertaling ervan in een rijke visualisatie en het experiment dat zorgt voor de noodzakelijke vernieuwing van de documentaire fotografie.

Nominaties
Samira Ben Laloua/Frank Bruggeman/Ernst van der Hoeven positioneren zich met Club Donny als een interdisciplinair platform dat met bijna terloopse fotografie de groeiende belangstelling voor de natuur in de urbane omgeving blootlegt. Het tiende en tevens laatste nummer van het magazine verscheen in 2013.

Het Sochi Project van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen is het indringende en veelzijdige verslag van een 5 jaar durende zoektocht naar de achterliggende verhalen van een regio die zich opmaakt voor de Olympische Winterspelen 2014. De verslaglegging ervan in 2013 bestaat uit een reizende tentoonstelling, een online documentaire en twee boeken.

In Only in Burundi nemen Anaïs López en Eva Smallegange de lezer mee op hun reis door een verscheurd land waar de sporen van de burgeroorlog nog steeds tastbaar zijn. Hun ontmoetingen met de Burundese bevolking legden zij vast met een sensitieve en kleurrijke beeldtaal. Het boekje is in eigen beheer uitgegeven.

Jan Rosseel studeerde in 2013 met Belgische Herfst af aan de afdeling fotografie van de KABK in Den Haag. In deze intieme documentaire brengt hij de feiten van de bloedige roofoverval van de Bende van Nijvel, waarbij Rosseel zijn vader verloor, opnieuw onder de aandacht. De eindexamententoonstelling met een in eigen beheer gemaakt boek maakt deel uit van het project.

Het boek NL geeft de zoektocht weer van Bert Verhoeff naar wat ons Nederlanders karakteriseert. Hij slaagde erin dit buitengewoon alledaagse onderwerp met een enigszins afstandelijke en professionele blik, soms anekdotisch en soms encyclopedisch, vast te leggen.

Het FAS-project, een samenwerking van Allard de Witte en Joost Bos, bestaat uit een krachtige multimediale presentatie die de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap in beeld brengt. De passie waarmee het duo de belevingswereld van kinderen met een mentale en fysieke beschadiging vastlegt, verrast en ontroert.

Op woensdag 16 april vindt in Pakhuis de Zwijger een presentatie en debat plaats met de longlist en shortlist als leidraad. De shortlist en een overzicht van de longlist zijn vanaf donderdag 22 mei bijna twee maanden lang te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. Op dinsdag 10 juni wordt de prijswinnaar van de Dutch Doc Award 2014 bekend gemaakt in de Marmeren Zaal van het Tropenmuseum.

De Dutch Doc Photo Award is een prijs van 20.000 euro voor een fotograaf die volgens een deskundige jury het beste documentaire project van Nederland in het voorafgaande jaar heeft gemaakt. Met deze Award beoogt Dutch Doc Photo de kwaliteit en discussie over documentaire fotografie in Nederland te stimuleren en mogelijkheden voor fotografen te creëren om documentair werk te maken en die aan een zo breed mogelijk publiek te tonen.

www.dutchdocaward.nl

De boeken van het Sochi Project, Only in Burundi, NL en het FAS-project zijn verkrijgbaar in de PhotoQ Bookshop