Zes nominaties Dutch Doc Award 2011 bekend

Florian Göttke, Rob Hornstra & Arnold van Bruggen, Raoul Kramer, Willem Popelier, WassinkLundgren en Henk Wildschut, dingen mee naar belangrijkste prijs voor documentaire fotografie in Nederland, aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

Een internationale jury heeft zes fotografen geselecteerd voor de prestigieuze Nederlandse fotografieprijs, de Dutch Doc Award 2011. Zij komen in aanmerking voor de prijs van 20 duizend euro die 11 juni door oud-minister van Cultuur Ronald Plasterk wordt uitgereikt. Dat gebeurt tijdens een nieuw festival voor documentaire fotografie, de Dutch Doc Days, in Utrecht.

De zes genomineerden voor de Dutch Doc Award 2011 zijn:

Florian Göttke met ‘Toppled’
Rob Hornstra & Arnold van Bruggen ‘The Sochi Project’
Raoul Kramer met ‘Lost Track’
Willem Popelier met ‘____ En Willem’
WassinkLundgren met ‘Tokyo Tokyo’
Henk Wildschut met ‘Shelter’

De shortlist bevat volgens het juryoordeel het beste van de Nederlandse documentaire fotografie, werk dat in 2010 is gepubliceerd of afgerond. Er is een keuze gemaakt uit 41 projecten die zijn voorgedragen door deskundigen uit de fotowereld. De stichting Dutch Doc Photo, die de Award toekent, heeft hiertoe zestien curatoren, fotografen, fotoredacteuren en recensenten uitgenodigd een longlist samen te stellen. Vanaf 20 mei zijn de zes genomineerde projecten te zien op een tentoonstelling in het Utrechtse Museumkwartier.

Documentaire fotografie is een genre waarbij de fotograaf aan een persoonlijk project van langere adem werkt. Dit levert series foto’s op, meestal ver weg van het dagelijks krantennieuws. Vorig jaar, de eerste keer dat de Award werd uitreikt, won de ex-oorlogsfotograaf Jeroen Kramer met zijn serie Room 103. Het zijn foto’s die andere, veel meer alledaagse, taferelen laten zien van Beirut, een stad die al decennialang wordt verscheurd door conflicten.

Nominaties 2011
Willem Popelier legt met ___ En Willem een schrijnende familiegeschiedenis vast. Het is een fotografische vertelling van hem en zijn eeneiige tweelingbroer, die als baby van elkaar werden gescheiden.

Henk Wildschut doet in Shelter uitvoerig onderzoek naar de ‘jungle’, een desolaat gebied nabij Calais, waar illegale immigranten in zelfgeknutselde tenten bivakkeren in de hoop naar Engeland over te steken.

Lost Track van Raoul Kramer is een fotodocumentaire over de Birma-Thailand spoorweg die de Japanse bezetter 65 jaar geleden door dwangarbeiders liet aanleggen en waarbij 99 duizend mensen stierven.

Thijs groot Wassink en Ruben Lundgren maakten met Tokyo Tokyo een serie tweeluiken die een speels commentaar vormt op wat traditioneel in de fotografie het ‘decisive moment’ wordt genoemd.

Rob Hornstra en Arnold van Bruggen volgen al een aantal jaren de door strijd verdeelde Kaukasus. Ze laten de ‘achterkant’ zien van Sochi, de stad die in 2014 de Winterspelen huisvest.

Florian Göttke is een kunstenaar die met Toppled onderzoek doet naar foto’s van de neergehaalde standbeelden van Saddam Hussein en zo een minutieus beeld geeft over Irak en van zijn inwoners.

De jury van de Dutch Doc Award 2011 bestaat naast voorzitter Ronald Plasterk uit: Theo Baart (NL) fotograaf, Raphael Dallaporta (F) fotograaf, William Ewing (Can) kunsthistoricus/fotocurator, Bianca Stigter (NL) recensent NRC/schrijver en Viviane Sassen (NL) fotograaf

De toekenning van de Dutch Doc Award wordt georganiseerd door de stichting Dutch Doc Photo en mogelijk gemaakt met subsidie van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst en de gemeente Utrecht. Tijdens het festival Dutch Doc Days – waarop de prijs aan een van de genomineerden wordt uitgereikt – werkt de stichting Dutch Doc samen met onder andere Holland Doc24, het Nederlands Fotomuseum, Foam, Tropenmuseum, het Museumkwartier en FotoDok.

www.dutchdocaward.nl