Zeven fotografen dankzij Noorderlicht verder met eerder onderwerp

Een door de organisatie Noorderlicht ingestelde jury heeft zeven fotografen geselecteerd voor de opdrachtenreeks Het Vervolg: Ad van Denderen, Pieter ten Hoopen, Christian Kryl, Kadir van Lohuizen, Andrea Stultiens, Lidwien van de Ven en Xiaoxiao Xu. Zij ontvangen ieder 8000 euro voor het opnieuw oppakken en uitwerken van een onderwerp waaraan ze eerder werkten.
Het Vervolg is een initiatief van Noorderlicht en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Noorderlicht heeft 134 projectvoorstellen mogen ontvangen voor de opdrachtenreeks Het Vervolg. Na een intensief maar zorgvuldig juryproces was de beslissing unaniem.

Er is een selectie gemaakt van zweven verhalen die stuk voor stuk heel goed gestaafd worden, die geografisch en in aanpak variëren, en waarbij de verhalen die een vervolg krijgen steeds een ander uitgangspunt hebben, aldus de organisatie.

Het persbericht meldt verder: De jury gelooft in de fotografen die de opdracht krijgen en is trots op het hoge niveau van de selectie. Ze is erg benieuwd naar de vervolgverhalen en ziet met groot vertrouwen een interessante resultaten en een bijzondere presentatie tegemoet.

Criteria
Leidend bij de beoordeling waren de visuele en fotografische kracht van het werk, de urgentie en relevantie van het voorgestelde vervolg, en of er bij de jury een verlangen werd opgeroepen naar het zien daarvan. Bovendien was het belangrijk dat de jury overtuigd was van de capaciteit van de fotograaf om het plan te realiseren, zowel kwalitatief als budgettechnisch, en of het plan realistisch was in de zin van access en tijdsplanning.

Andere criteria waren originaliteit, de relatie van het plan met het oeuvre van de fotograaf en of het voorgestelde vervolg los kan staan van het oude werk. Soms is ook een uitgesproken manier van presenteren in het voorstel meegewogen.

Een opmerking van de jury
De jury merkt tot slot graag het volgende op.

De gemene deler van documentaire fotografie is dat een fotograaf diepgravend op een thema ingaat, dat onderzoekt en erin duikt. Dat kost tijd en aandacht en helaas lijkt dat steeds minder mogelijk te zijn en minder te gebeuren. Daarmee gaan potentiele urgente beeldverhalen verloren.

De jury waardeert zeer dat ze – met de financiële ondersteuning van het Mondriaan Fonds – met deze opdrachtenreeks kan bewerkstelligen dat een aantal mensen terug kan gaan in een verhaal om daar diepgang te vinden. Binnen de documentaire fotografie zou dat wel eens de mooiste aanvulling en ondersteuning kunnen zijn die je kunt geven.

De jury hoopt op een vervolg van dit initiatief.

De vakjury:
Claudia Hinterseer – directeur NOOR fotoagentschap
Hester Keijser – artistiek directeur East Wing, blogger (Mrs. Deane, The Independent Photobook), curator
Nina Post – Uitgeverij Post Editions
Jenny Smets – freelance fotografieconsultant, beeldredacteur Vrij Nederland, commissielid Mondriaan Fonds
en Wim Melis – curator Noorderlicht

Presentatie
De resultaten van Het Vervolg zullen gepresenteerd worden op de 20ste editie van de Noorderlicht Fotomanifestatie, 2013, in Groningen.

Meer informatie, inclusief juryrapport, bij Noorderlicht