Zien is geloven? Lesje omgaan met expliciete foto’s Kadaffi

Sinds de arrestatie en vermeende dood van de Libische ex-leider Kadaffi gisteren, duiken er overal op internet beelden op. Veel beelden zijn tamelijk expliciet en grimmig. Poynter, een journalistiek opleidingscentrum in Florida, VS, zette een onlone chat sessie op om journalisten van advies te dienen.
Na de discussie over het wel of niet publiceren van beelden van de gedode Osama Bin Laden (niet vrij gegegeven) en Saddam Hussein, zou je denken dat er een consensus was ontstaan over de omgang met expliciete beelden, maar de arrestatie van Kadaffi vroeg opnieuw om richtlijnen. Een aantal van de vragen die tijdens de chatsessie aan bod kwamen: ‘Helpen de beelden het publiek de situatie beter te begrijpen?’, en ‘Zijn er alternatieven voor de beelden?’. Ook werd besproken of Kadaffi belangrijk genoeg was (met andere woorden: was hij een grote vijand van de VS) om dit soort beelden te tonen? Van Bin Laden en Hussein was bekend dat ze aartsvijanden waren, bij Kadaffi zit dat anders. De ‘zien is geloven’ cultuur eist echter bijna dat alle beelden altijd beschikbaar zijn, en media volgen die trend. Daardoor is het moeilijk om beelden niet te publiceren: als jij het niet doet, doet de concurrent het wel. Bovendien zijn veel beelden met goed zoeken toch wel te vinden.

De chat wordt vooral gevuld met comentaar van de door Poynter opgetrommelde experts, maar een enkel commentaar vanuit de ‘newsroom’ geeft inzicht in hoe er met de beelden wordt omgegaan:
"As a commuter daily we never strive or claim to be a paper of record, we try to capture what our readers are looking for, and present news most relevant to their lives. That’s what we’re struggling with, and I’m not sold on the idea that running such a graphic picture on the cover will add anything."

De New York Times loste het als volgt op. Zij publiceerden een tijdlijn met foto’s van Kadaffi, waarin de laatste foto van zijn dode lichaam vooraf wordt gegaan door een waarschuwing: www.nytimes.com/interactive/world/africa/2011-oct-libya-slide-show.html#1

De chat sessie is opgenomen nu nog beschikbaar op de site.

Bron: www.poynter.org