Zijn foto’s uit de ruimtevaart kunst?

Nu we het de laatste tijd toch over kunst en fotografie hebben, is het grappig om te lezen dat in de VS deze week een symposium zich boog over de vraag of foto’s die zijn gemaakt door onbemande ruimtevaartuigen kunst kunnen worden genoemd.
Nu was er natuurlijk al drie jaar geleden het prachtige boek en dito tentoonstelling van landschapsfotograaf Michael Light die van NASA-foto’s gemaakt tijdens de Apollo-maanreizen nieuwe scans maakte en ze zo prachtig ‘oppoetste’ dat er maar één conclusie mogelijk was. En dus hing het werk bij voorbeeld indertijd in Huis Marseille, fotomuseum in Amsterdam.

Maar met de aanstaande verschijning van een nieuw boek, Beyond: Visions of the Interplanetary Probes, samengesteld door Michael Benson uit beeldmateriaal van de Galileo, Voyager en Viking-vluchten, besloot het American Museum of Natural History er een symposium over te organiseren. De conclusie was niet al te lastig: het publiek vroeg een van de sprekers asjeblieft niet de hele tijd met zijn lichaam voor de geprojecteerde te gaan staan.

Een kort verslag staat in de New York Times.