Zilveren Camera organiseert college tour

De Zilveren Camera organiseert deze maand een college tour voor fotografiestudenten. Op negen scholen geven fotograaf Geert van Kesteren of Ilvy Njiokiktjien een gastles, ondersteund door vertegenwoordigers van de Zilveren Camera en Canon.
De Zilveren Camera heeft eind vorig jaar voor het eerst de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek uitgeschreven. De motivering voor deze prijs is dat het gebruik van geluid, video en interactiviteit bij het ‘vertellen’ van fotoverhalen een belangrijke verbreding is van het werkterrein van fotografen.

Geert van Kesteren won verschillende prijzen bij de Zilveren Camera en World Press Photo. De afgelopen jaren gebruikte Van Kesteren onder meer multimedia in zijn tentoonstellingen Why Mister, Why en Baghdad Calling, alsmede in het project Nunusaku dat hij samen met zijn vrouw Conny Luhulima eerder dit jaar toonde in het Nederlands Fotomuseum. Momenteel werkt hij aan een videodocumentaire in Israël.

Ilvy Njiokiktjien viel dit jaar tijdens het festival Photostories op met een productie over een extreem-rechts jeugdkamp in Zuid-Afrika waarin ze fotografie combineert met geluid en video. Ze won tevens de Canon AFJ Female Photojournalist Award. In 2007 ontving ze bij de Zilveren Camera de prijs voor jong talent.

Met het programma wil de Zilveren Camera fotostudenten enthousiast maken over het gebruiken van multimedia en bovendien bevorderen dat ook zij producties inzenden om mee te dingen naar de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek

De college tour bezoekt AKV|St Joost in Breda, de HKU in Utrecht, vestigingen van de Fotovakschool in Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Venlo, vestigingen van de Fotoacademie in Rotterdam en Amsterdam, en de School voor Journalistiek in Utrecht.

www.zilverencamera.nl