Zilveren Camera organiseert seminar multimedia met producent Duckrabbit

De Zilveren Camera organiseert op zondag 22 januari 2012, voorafgaand aan de jaarlijkse prijsuitreiking in het Fotomuseum Den Haag, een seminar over het gebruik van multimedia door fotojournalisten. De belangrijkste spreker is Peter Rudge, sinds een jaar uitvoerend producent bij Duckrabbit, het Britse bedrijf dat sinds 2008 naam heeft gemaakt met een groot aantal ‘photofilms’ en altijd klaar staat voor discussies over journalistieke inhoud en ethiek.
Het seminar zal uit twee delen bestaan:
• een presentatie door de drie genomineerden voor de Canon Prijs. Ze tonen hun werk en geven hierbij een toelichting. Dat wordt van commentaar voorzien door een van de juryleden en door Peter Rudge.
• een lezing van Peter Rudge over de manier van werken bij Duckrabbit, met voorbeelden uit producties die het bedrijf maakte, met adviezen over hoe Nederlandse fotojournalisten zelf met multimedia aan de slag kunnen en met een visie op het perspectief van multimedia voor fotojournalisten.

Duckrabbit is een productiebedrijf dat onder meer prijzen won in de multimedia-categorieën bij de Amerikaanse fotowedstrijden van de National Press Photographers Association (NPPA) en Picture of the Year international (POYi). Het bedrijf gebruikt documentaire audio, foto’s en video om meeslepende verhalen samen te stellen voor commerciële opdrachtgevers, liefdadigsheidsinstellingen en omroepen. Bovendien geeft het bedrijf cursussen audio-visueel verhalen vertellen en strategische communicatie via internet.
Peter Rudge werkt sinds medio vorig jaar voor Duckrabbit. Voorheen was hij anderhalf jaar management consultant en tien jaar diplomaat (voor de Foreign and Commonwealth Office in Italië en Ethiopië. Voor Duckrabbit werkte hij onder meer aan een serie over het werk van Artsen zonder Grenzen in Congo: zie hiervoor het online Duckrabbit Portfolio.

Het seminar is opgezet voor fotojournalisten, maar ook filmers, multimedia-makers, studenten en andere geïnteresseerden zijn welkom. Het seminar eindigt voordat de uitreiking van de Zilveren Camera, Canon Prijs en Nationale Portretprijs begint (16 uur in het Fotomuseum Den Haag.

Locatie: auditorium van het Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41
(NB: dit is het gebouw direct naast het Fotomuseum)
Tijd: 13.30 – 15.30 uur
Entree gratis.
Aanmelden: hbroeders@gemeentemuseum.nl onder vermelding van ‘Seminar 22 januari’

Het seminar wordt mogelijk door Crystal Park Media op video vastgelegd en live gestreamd via de website van de Zilveren Camera. Nadere mededelingen hierover volgen nog.

Het bestuur van de Zilveren Camera kan deze bijeenkomst organiseren dankzij de genereuze steun van de Stichting Sem Presser Archief.

De Zilveren Camera is ruim zestig jaar geleden opgericht (mede door Sem Presser) om fotojournalisten te stimuleren hun werk te verbeteren. Het huidige bestuur van de stichting zet die lijn met overtuiging voort. Fotojournalistiek is vanuit economisch oogpunt een moeilijk bestaan. De Zilveren Camera probeert fotojournalisten te stimuleren nieuwe wegen te bewandelen. Daartoe is onder meer de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek opgezet, die samen met het prijzenpakket van de Zilveren Camera en de Nationale Portretprijs een eenheid vormt. De Canon Prijs is met name bedoeld voor multimedia-producties.