Zilveren Camera voegt categorie Natuur en Milieu toe

De Zilveren Camera kent vanaf de komende editie een nieuwe categorie: Natuur en milieu. Het gaat om ‘foto’s en series die nieuws of achtergronden tonen over de verhouding van de mens en zijn natuurlijke omgeving, in zowel Nederland als de rest van de wereld,’ zo lezen we op de site van de Zilveren Camera.

De organisatie publiceert vandaag een persbericht over de aanstaande mogelijkheid tot inzenden:

Vanaf 1 december kunnen alle Nederlandse fotografen hun werk weer insturen voor de Zilveren Camera en de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek. Aan de komende editie is een nieuwe categorie toegevoegd: Natuur en milieu. Op zondag 26 januari 2014 zal in het Fotomuseum Den Haag blijken wie de beste nieuwsfoto’s en reportages van 2013 maakten. De tentoonstelling met alle genomineerde foto’s voor de Zilveren Camera 2013 is na de prijsuitreiking tot en met 6 april te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Jubileum
De Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, viert in 2014 zijn 65-jarig bestaan en wordt voor de 61e keer uitgereikt. Zowel de feestelijke uitreiking als de tentoonstelling staat in het teken van dit jubileum. Het bestuur roept zowel ervaren fotojournalisten als beginners op hun beste werk in te zenden, zodat de jury ook deze keer een afgewogen oordeel kan vellen over de stand van zaken in het vak. Inzenden staat open voor alle Nederlandse of in Nederland woonachtige en werkzame fotojournalisten.

Zilveren Camera 2013
Wie wint de Zilveren Camera 2013? Wat is de beste nieuwsfoto van het jaar? In Nederland was het aftreden van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander een van de belangrijkste gebeurtenissen. Tijdens de Tour de France zorgden Bauke Mollema en Laurens ten Dam voor een oplopende wielerkoorts. In het buitenland woedde de burgeroorlog in Syrië alsmaar voort, ontploften er bommen tijdens de marathon van Boston en ontspoorde bij Santiago de Compostella een hogesnelheidstrein. Is de winnende foto in het buitenland gemaakt of komt de beste nieuwsfoto van 2013 toch uit eigen land? Tijdens de uitreiking op zondag 26 januari weten we het: dan wordt bekendgemaakt wie de Zilveren Camera 2013 wint. De winnaar ontvangt een bedrag van 2.500 euro.

Canon Prijs
De Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek beloont het beste fotoproject dat in 2013 is voltooid. De winnaar van deze prestigieuze prijs is een pionier, een vernieuwer die de fotojournalistiek vooruit brengt, passend bij de technische mogelijkheden van deze tijd. Het winnende project bestaat uit een multimediaproductie, waarbij foto’s, geluid en/of video worden gecombineerd, het kan een lineair verhaal vertellen of een interactieve productie zijn. De jury is op zoek naar een project waarbij het multimediale deel (internet, geluid, video) de essentie vormt, eventueel ondersteund door traditionele media als boeken, tentoonstellingen of publicaties in kranten en tijdschriften. Uit de inzendingen zal de jury drie genomineerden kiezen, de winnaar krijgt een bedrag van 2.500 euro.

Nationale Portretprijs
De Nationale Portretprijs wordt 26 januari voor de vierde keer uitgereikt. Voor deze prijs kan niet worden ingezonden, een deskundige jury draagt vijf nominaties voor. De prijs gaat naar de fotograaf die in het afgelopen jaar het meest bijzondere portret van een Nederlander heeft gemaakt. Het bestuur van de Zilveren Camera in samenwerking met Fotomuseum Den Haag geeft met deze prijs een stimulans aan de Nederlandse portretfotografie.

Inzenden
Fotografen kunnen vanaf 1 december tot en met 31 december 2013 middernacht werk inzenden om mee te dingen naar de Zilveren Camera en de Canon Prijs. De nominaties worden op dinsdag 21 januari 2014 bekendgemaakt op de website van de Zilveren Camera. Vervolgens zal op zondagmiddag 26 januari 2014 tijdens de prijsuitreiking in het Fotomuseum Den Haag blijken welke foto(’s) als de beste van 2013 zijn gekozen. De naam van de overall-winnaar wordt hier ook bekend gemaakt. Meer informatie over inzenden en algemene voorwaarden zijn te vinden op de website van de Zilveren Camera: www.zilverencamera.nl