Zilveren Camera voor Evert Jan Daniels, Canon Prijs Rob Hornstra, Portretprijs Koos Breukel

Evert-Jan Daniels is de winnaar van de Zilveren Camera, met een foto die hij maakte toen Rutte, Wilders en Verhagen gingen aankondigen dat ze een minderheidskabinet zouden vormen. Winnaar van de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek is het project On the other side of the mountains van Rob Hornstra. En Koos Breukel wint de Nationale Portretprijs met een portret van Mees Jongema.
De Zilveren Camera 2010, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan freelance fotograaf Evert-Jan Daniels (1968). Zijn foto van Mark Rutte geflankeerd door Geert Wilders en Maxime Verhagen is uit bijna 10.000 foto’s verkozen tot de beste persfoto van 2010. De foto is genomen op het moment dat de leiders van de drie partijen een ‘historisch besluit’ (aldus Geert Wilders) hebben genomen om een minderheidskabinet te vormen.

Het juryrapport zegt over de foto: ‘Er is te zien dat de partijleiders er zin in hebben. Ze hebben ook haast, haast die Daniels op het juiste moment vastlegde. Er zit dynamiek in de foto, symmetrie. En hoe langer je naar deze foto kijkt, des te meer je erin kunt zien, zoals de lust van de politici om Nederland te gaan hervormen. Ze stralen dat in ieder geval ook uit. Daniels laat niet alleen de onderhandelaars zien, hij toont ook hoe ze gezien willen worden. De foto is genomen in opdracht van het Algemeen Dagblad. De winnende foto is, samen met de andere genomineerde foto’s, tot en met 27 februari te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Open publication – Free publishingMore van bruggen

Rob Hornstra wint Canonprijs
Vernieuwing in de fotojournalistiek is volgens de jury het loslaten van het idee dat een fotograaf doet wat een opdrachtgever verlangt en in het opzetten van eigen projecten. De ironie bleek te willen dat de winnaar van de Canon Prijs een krant heeft ingezonden. Rob Hornstra (1975) maakte onder de titel On the other side of the mountain een krant van 64 pagina’s. Een speciale krant dat wel: deze is uit te vouwen tot een complete doe-het-zelf-tentoonstelling. De krant maakt onderdeel uit van het vernieuwende en langlopende The Sochi Project waaraan Hornstra samen met schrijvend journalist Arnold van Bruggen werkt. De twee journalisten zetten op eigen initiatief een langdurig onderzoeksproject op over het Russische Sochi, een politiek gevoelige plek waar in 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden. Vernieuwend is ook de manier waarop ze het project financieren, namelijk door middel van crowdfunding. Hornstra en Van Bruggen lopen daarmee voorop in de Nederlandse journalistiek.
Koos Breukel winnaar Nationale Portretprijs 2010
Koos Breukel (1962) ontvangt de Nationale Portretprijs voor zijn foto van Mees Jongema. De jury beschrijft dit portret van een jongen, of jongeman, als ‘prachtig, kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig, met een mix aan emoties, een toekomst voor zich maar toch vol vraagtekens, heel close’. Juryvoorzitter Pauline Kruseman overhandigde de prijs van 10.000 euro aan Breukel voor het maken van het meest bijzondere portret van een Nederlander in 2010. Het winnende portret van Mees Jongema wordt opgenomen in de Nationale Portrettengalerij van het Nationaal Historisch Museum. Het Nationaal Historisch Museum schenkt het portret tevens aan de fotografiecollectie van het Gemeentemuseum Den Haag.

Meer informatie, complete lijst winnnaars, juryrapporten:
www.zilverencamera.nl