Zomer van de fotografie in België als (re)constructie van de realiteit

Click Doubleclick, The Documentary Factor is de titel van de centrale tentoonstelling in Bozar Brussel van de Zomer van de Fotografie. Tot eind augustus 2006 krijgt fotografie alle aandacht tussen musea en galeries in Antwerpen, Brussel en Charleroi. Deze manifestatie belooft een biënnale te worden. Er is bewust gekozen om zonder een bepaald thema te werken. Click Doubleclick zet de toon als richtlijn voor alle andere deelnemers.
Bozar, Palais beaux Arts/Paleis van Schone Kunsten, laat een mix van klinkende namen zien met een selectie bekend en minder gekend werk dat vanuit het kunstcircuit door het museum wordt binnengehaald. De focus ligt op hedendaagse fotografie. De subjectieve kijk op de realiteit is de rode draad voor curator Thomas Weski. De exposities ‘How you look at it’ (als officieel project van Expo 2000) en ‘Cruel & Tender’ in Tate Modern hebben geleid tot deze opzet.

In Click Doubleclick, The Documentary Factor is werk te zien van Tina Barney, Laurenz Berges, Dirk Braeckman, David Claerbout, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, Patrick Faigenbaum, Stephen Gill, Paul Graham, Andreas Gursky, Hans van der Meer, Scott McFarland, Martin Parr, Judith Joy Ross, Thomas Ruff, Taryn Simon, Alec Soth, Heidi Specker, Jules Spinatsch, Thomas Struth, Larry Sultan, Juergen Teller, Wolfgang Tillmans en Jeff Wall waarvan een aantal niet eerder in België te zien waren.

Door vrijblijvendheid komt deze opstelling niet helemaal overtuigend uit de verf. De meer toevallige of achteloze bezoeker wordt geconfronteerd met een grote diversiteit onder de noemer ‘wat je ziet is wat je krijgt’ dat soms banaal, soms schokkend en soms verrassend kan zijn. Het hangt in een museum, dus het moet wel kunst zijn. Het verhalende van deze combinatie beelden voelt daardoor iets te vrijblijvend aan en de opzet van de expositie kan daarmee verloren gaan.

Fotografie wordt als een actueel en erkend medium overal binnengehaald. Dat blijft een bemoedigend compliment. Er wordt in Click, Doubleclick niet in alle gevallen klakkeloos gekozen voor het meest gekende werk. Wolfgang Tillmans heeft de kans gekregen om groot en abstract beeld te laten zien, met ‘een opname van iets dat er niet is’dankzij een galerie in Keulen. De diversiteit van intense vrijheid voor individualiteit en zelfexpressie wordt in deze expositie zuiver aan bod vanuit de visie van de fotografen en hun persoonlijke werkwijze.

De lijvige publicatie Click, Doubleclick, door Thomas Weski, met bijdragen van Jean François Chevrier, Johan de Vos, is uitgegeven door Verlag der Buchhandlung Walther König, Köln. Bozar toont eveneens een selectie beelden van het dagblad De Morgen, met (staf)fotografen Alex Vanhee, Filip Claus, Jimmy Kets, Stephan Vanfleteren, Thomas Vanhaute, Tim Dirven, Yann Bertrand plus Marie-France & Patricia Martin én ruim 200 deelnemers van de fotowedstrijd Pôze!

www.zomervandefotografie.be
Op 20 andere locaties is de fotografie even aanstekelijk aanwezig in Brussel, naast exposities in het , Musée de la Photographie in Charleroi, en Musée des Arts Contemporains in Hornu bij Mons.

———————
De Zomer van de fotografie: een impressie naast Click Doubleclick in Bozar, Brussel:

Innerlijke dimensies, met het alledaagse en de persoonlijke ruimte in de fotografie in Le Botanique. Mar Mater Materia in Espace Photographique Contretype over het geheugen en de zee. The Helsinki School met actuele Finse fotografie in het Stadhuis van Brussel. Een productie van het Vlaams-Nederlands-Huis de Buren waar werk van de Nederlandse Fleur Boonman, samen met Frederike von Rauch en Stefan Wolf Lucks in Galerie Anspach te zien is. (www.deburen.eu

Véronique Ellena met Ceux qui ont la foi (‘Zij die geloven’) in ISELP, Olivier Thieffry in het Centre culturel Jacques Franck, Adam Fuss bij galerie Hufkens, Sarah Knobel bij Elaine Lévy, Edward Hartwig in de Sint Gorikshallen, Water Vibrations in Artespace, Anne Penders-Sébastien Reuzé bij La Lettre vollée, Un monde dans le monde, Librairie Quartiers Latins
Propositions in Le Bonheur, Elodie Antoine bij Fréderic Desimpel, en nog meer bij Atelier Contraste, Le 75 en XP4.

Het FotoMuseum Provincie Antwerpen biedt een dynamische mix aan onderwerpen en genres – overzichtstentoonstellingen van fotojournalist Tim Dirven, met een persoonlijke zoektocht tussen feit en realiteit in zwart-wit, naast Chateau Lagrange waarin Marc Lagrange perfectie op ’t scherpst van de snede presenteert. Precies tussen erotiek of sensualiteit en een sterke controle, zonder buiten deze belevingswereld te gaan. The Flip Book Show geeft een verfrissende en vooral interactieve kijk op het bewegende stilstaande beeld. Fotocircuit Vlaanderen toont een selectie in de museumbibliotheek.

Ook drie exposities onder één dak in Charleroi; Idea (het portret van een verzameling), Photographie Ouverte (open fotografie, een nationale fotoprijs) en een retrospectief van Julien Coulommier in Musée de la Photographie. Oude typologieën door Bernd & Hilla Becher in Musée des Arts Contemporains in Hornu vlakbij Mons. Er is veel, zoveel, te zien en te ontdekken zodat niemand meer een reden heeft om thuis te blijven.

www.bozar.be
www.fotomuseum.be
www.museephoto.be
www.mac-s.be