Zoon eist van DPA geld voor foto Praagse Lente

Ladislav Bielik maakte in 1968 een van de bekendste foto’s van de Praagse Lente, het moment dat Tsjecho-Slowaken probeerden meer vrijheid te verkrijgen, maar dat door een Russische invasie de kop werd ingedrukt.
Volgens een bericht in De Journalist probeert de zoon, Peter Bielik, voor de rechtbank in Frankfurt een vergoeding te krijgen van het Duitse persbureau DPA voor het onrechtmatig gebruik van de foto die is gemaakt op 21 augustus 1968.

De zoon zegt dat DPA de foto al 36 jaar ten onrechte verkoopt als een eigen foto. Het beeld is al duizenden keren wereldwijd gepubliceerd. Peter Bielik draagt als bewijs onder meer de originele afdruk aan, opgeborgen in een bankkluis.

DPA zegt dat de vader het beeld naar het Westen heeft laten smokkelen, opdat men kon zien wat er gebeurde tijdens de brute onderdrukking door de Russen.

Ladislav Bielik is in 1984 omgekomen bij een verkeersongeluk en kan dus geen uitsluitsel geven. DPA heeft 1000 euro geboden als schikking, maar Peter Bielik volhardt in de eis van 100 duizend euro als voorlopige schadevergoeding, met een optie op meer als uit de gegevens van DPA blijkt dat de foto nog vaker is gebruikt dan hij vermoedt.