Zuid-Koreanen verklikken elkaar met video-opnames

Veel rages, ook in de fotografie komen uit Azië overwaaien. Denk bijvoorbeeld aan het Upskirt fotograferen. In Zuid-Korea heeft zich een geheel ander soort fenomeen ontwikkeld: behoeftige Koreanen verdienen een centje bij met hun videocamera, zodat de overheid meer overtreders kan pakken.

Fanatieke Zuid-Koreanen leggen overtreders van de wet (sluikstorten, roken in een niet-roken zone, een fabriek die illegaal afval in een rivier loost) vast op video, om de opname vervolgens in te wisselen voor een beloning. En dat kan behoorlijk lucratief zijn. Meneer Im, geïnterviewd door de New York Times, zegt wel 85.000 dollar per jaar te verdienen. Niet slecht in tijden van crisis. Hoe groot de groep ‘paparazzi’ is, valt niet precies te zeggen, maar steeds meer werkelozen zoeken hun heil in deze baan. Niet zo gek gezien de geschiedenis die Zuid-Korea heeft in het uitloven van beloningen voor onder andere het uitleveren van Noord-Koreaanse spionnen.

Bezwaar lijken deze mensen niet te voelen, alhoewel niet iedereen aan zijn ouders durft te vertellen waarmee zij hun brood verdienen. Laten we hopen dat deze rage veilig aan gene zijde van de oceaan blijft.

Bron: www.nytimes.com