Zweedse fotograaf ziet teveel lynxen

De Zweedse natuurfotograaf Terje Hellesø heeft zijn reputatie te grabbel gegooid door veel van zijn foto’s met hulp van photoshop te voorzien van meer dieren dan hij in het wild heeft gezien. Vorige week betuigde hij spijt in een radio-interview. De prijs Natuurfotograaf van het Jaar 2010 is hem ontnomen. En hij is geroyeerd als lid van de Zweedse vereniging van natuurfotografen.
Hellesø kopieerde delen van foto’s van lynxen, wolven, dasssen en marters die hij op internet vond met hulp van photoshop in Zweedse landschappen die hij had gefotografeerd. Zo vaak dat het werknemer Gunnar Glöersen van de Zweedse jagersvereniging wantrouwig maakte. Na diens beschuldiigngen ontkende Hellesø aanvankelijk.

Een aantal leden van de discussie-website Flashback besloot daarop de foto’s van Hellesø te analyseren. En al de hele maand september komen ze met voorbeelden die bewijzen dat hij foto’s, met name uit de beeldbank Superstock, gebruikte om zijn eigen werk te voorzien van elementen die aanvankelijk ontbraken.

‘Ik stond onder druk, vooral van mezelf, en gaf toe aan de verleiding,’ zei Hellesø vorige week op de radio. ‘Terugblikkend verrast het me dat ik er zo lang mee wegkwam en dat ik mooi weer kon spelen tegenover mijn vrouw en alle anderen.’

De gemeente Söderhamn voelt zich bekocht. Vrijdag liet een woordvoerder weten dat ze geen gebruik meer zullen maken van de foto’s die de gemeente kocht van Hellesø voor circa 81 duizend euro.

Flashback: Engelse samenvatting

Flashback: een groot aantal voorbeelden (Zweeds)

Mail Online: Missing Lynx